sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Mekkotutoriaalia


Moikka!
Siitä on jo hiukan aikaa, kun minulta kysyttiin, miten teen nukeilleni vaatteita.
Ajattelin tänään kertoa siitä ja samalla laitan kuvia Sandran ensimmäisestä mekosta, jonka tein hänelle. Ja kyllä, sain päätettyä vihdoin, että Little Pullip Calfy Babyni nimi on Sandra :3 Ajattelin tehdä hänen nukkeprofiilia ja päivittää ehkä muitakin nukkeprofiileja tässä ensi viikon paikkeilla.
Mutta siitä myöhemmin, nyt mekkotutoriaalia!


Aluksi kerään kaikki materiaalini kasaan. Tuollaisia lankoja löysin joskus Suomalaisesta Kirjakaupasta halvalla. En tiedä onko siellä enää niitä.


Valitsen langan/langat joista haluan tehdä mekon. Virkkuukoukku on numeroa 2,50. 


Luon n. 12-16 silmukkaa. En koskaan rajoitu tiettyyn lukuun vaan myös mietin haluanko tiukemman vai löysemmän mekon. Toisaalta tiukoissa mekoissa on hyvä muistaa se, että niissä pullipin kädet löystyvät ja saattavat jopa lähteä ajan myötä irti (kuten Madamelle on käynyt). 


Yhdistän päät piilosilmukalla. Jos et tiedä termiä niin kyse on lähinnä normaalista silmukasta, joka vedetään ensimmäisen silmukan välitse. Jos et tästä ymmärtänyt, etsi joku hieno ohje, sillä itse en ole paras selittämään. Olen pienempänä ollut innokas isoäidinneliöiden virkkaaja, joten vaikka en tee minkään tietyn ohjeen mukaan, tiedän suunnilleen perussilmukat ja miltä ne näyttää. Vanhojen taitojen avulla on ollut helpompi luoda uusia. 


Piilosilmukan jälkeen olen alkanut luomaan ihan perussilmukoita ensimmäiseen kierrokseen.


Kun toinen kierros on valmis, viimeisen silmukan kohdalla vaihdan värin ja vasta sitten teen piilosilmukan. (Tai jos et halua vaihtaa väriä tee piilosilmukka ihan normaalisti.)


Kolmannen kierroksen kohdilla luon ylimääräisiä silmukoita hihoja varten. Niitä on tuossa neljä.


Jätän kaksi toisen kierroksen silmukkaa väliin ja teen piilosilmukan kolmanteen silmukkaan. Ja tadaa, hiha on syntynyt. Suunnilleen samoille kohdin toiselle puolelle teen toisen hihan samalla lailla. 16 silmukkaisessa mekossa se tarkoittaisi, että hihojen välillä on noin neljä silmukkaa välissä. Itselleni se ei ole niin tarkkaa, kunhan ne menee suunnilleen mekon kummallekin puolelle. 


Sen jälkeen olen tehnyt ihan perus silmukkaa... hetkinen tuli mieleen et onko tuon mun perussilmukkani nimi se puolipylväs? No, kumpaakin tehden syntyy mekkoa. Värin vaihto hoituu samalla lailla kuin edellinenkin, eli ennen piilosilmukkaa otan uuden värin mukaan, jolloin väri tulee tasaisesti mukaan.  


Tässä kohdin oon näköjään unohtanut ottaa kuvia. Olen siis tehnyt ensimmäistä vihreää kaksi kierrosta, kuten sinisellä ja valkoisella ja taas vihreällä. Kun otin toisen kerran sinisen langan mukaan, olen tehnyt samoja puolipylväitä, mutta tehnyt aina kaksi puolipylvästä samaan silmukkaan. Sitten olen tehnyt yhden tai kaksi silmukkaa ihan vain yhdellä puolipylväällä, mutta joka kolmanteen olen tehnyt aina kaksi puolipylvästä. Silloin siitä tulee tuollainen röpelöinen reuna. 

Välillä siis kannattaa kokeilla mekkoa nuken päälle ja katsoa miltä se näyttää ja miten se sopii sille. Voi tuntua että koko ajan saa olla riisumassa ja pukemassa mekkoa nukelle, mutta niin itse varmistun, että mekosta tulee sellainen kuin haluan. Voi myös olla, että olen purkanut välillä jotain väriä tai muotoa ja vaihtanut sen sitten toisenlaiseen. Kannattaa tekovaiheessa olla tarkka, sillä kun mekko on valmis, on ikävä pettyä (nimimerkillä joskus heittänyt valmiin mekon roskiin). 


Samalla lailla olen tehnyt myös valkoisen värin kohdalla. Olen vaihtanut piilosilmukan myötä värin ja tehnyt joka kolmanteen kaksi pylvästä. Jos olisin tehnyt jokaiseen silmukkaan vain yhden silmukan, mekko pysyisi saman levyisenä. Jos jatkaisin silmukoiden lisäämistä, mekko levenisi edelleen. 
On olemassa siis puolipylväs ja pylväs. Puolipylvääseen tulee virkkuukoukussa olevan silmukan lisäksi toinen langan kierto, pylvääseen tulee jopa kaksi.


Olen näköjään vaihtanut pylvään normisilmukkaan ja tehnyt sillä kaksi kierrosta vihreää. Niin pysäytin mekon levenemisen ja tein siistimmän reunan, mikä pylväästä ei olisi ehkä jäänyt. Mutta kaikkea saa kokeilla. Niin minä olen tehnyt mekkoni. 


Päättelyssä olen laiska. Joskus ne päättelee neulan kanssa yksitellen, mutta itse käännän mekon ja solmin lankoja yhteen. 


Ja lopulta siitä tulee tollanen lankakasa jonka toivon jäävän väljän mekon alle piiloon. Tätä tapaa en suosittele, mutta sekin on mahdollinen. 


Enää vain käännät mekon oikein päin ja tadaa, mekko on valmis kuvattavaksi!












Mitä piditte tästä postauksesta? Kommentoikaa ihan vapaasti!
Mietin juuri että voisin tehdä samankaltaista postausta kun teen obitsukokoiselle nukelle vaatteita, sillä riippuen vaatteesta, teen sen kahdella eri tavalla. Mutta miten te haluatte? 
Hyvää kesälomaa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että teit tämän tutoriaalin!❤
    Tätä on pakko kokeilla pian.
    Voin vaikka laittaa siitä sitten blogiin kuvia lopputuloksesta, niin näet sen sitten. :)
    Ja mukavaa kesää sinullekin, toivottavasti säät vielä lämpenevät!^ω^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ideasta!:)
      Ja joo, haluan nähdä sen jo nyt o,o Vois tehä iteki mekon vielä ku tätä tekiessä teki sen verran mieli tehä ^^
      Tänään oli kyllä ihana sää mökillä, toivottavasti tällaisia päiviä tulis lisää!:3

      Poista